Home / O nama / Proizvodnja / Servis /Komponente / Tehnicka podrska / Forum / Download/ Kontakt

LED diode

 Led diode imaju široku primjenu, kako u izradi svijetlećih reklama kao dodatak na reklamnom displeju, tako i za dekoraciju unutrašnjih prostora, studija, diskoteka i lokala različitih namjena. Izuzetno atraktivan i upadljiv vizuelni efekat, led diode postižu neograničenim mogućnostima programiranja dinamike paljenja i gašenja. U ponudi se nalaze led diode visokog sjaja, u crvenoj, žutoj, bijeloj, zelenoj i plavoj boji.
Niska energetska potrošnja, kao i dug vijek trajanja (100000 sati), razlog su više u izboru ovog rješenja, pogotovu kao zamjena za skupu dekorativnu rasvjetu.

U zadnje vrijeme , LED diodr se sve  više koristi za rasvjetu

 

Primjena LED rasvjete

LED rasvjeta primjenjuje se za osvjetljenje:

parkova, šetališta, skulptura, ulaza, prolaza, kampova i sl.
poslovnih prostora, crkvi, čitaonica, knjižara, pozorišta, kino dvorana, dječjih vrtića, jaslica
bolničkih ordinacija, operacijskih sala, bolesničkih soba
izložbenih salona namještaja, galerija, pregradnih stijena, pultova
bazena, sauna, welnes centara, kozmetičkih salona, butika, teretana, sportskih dvorana
stepenica, vanjskih i unutrašnjih zidova, balkona, terasa
ulica, križanja, mostova, tunela
osobnih vozila, mini busa, autobusa, vlakova, tramvaja, metroa, kolodvora, benzinskih pumpi
brodova, jahti, jedrilica, glisera, marina
hladnjaka, zamrzivača, rashladnih vitrina, štednjaka, mesnica, slastičarni
kuhinja, dnevnih soba, spavaćih soba, dječjih soba, kupatila, predsoblja
bazena, sauna, kada
kockarskih stolova, ruleta, aparata i automata za igre na sreću
itd...
Svi sistemi uključuju odgovarajuće napajanje.

 

Karakteristike LED rasvjete

* najniža potrošnja energije u poređenju sa postojećim standardnim rasvjetnim tijelima (žarulja, neon, halogen i sl.)
* neusporedivo manje zagrijavanje okolnog prostora i kućišta u odnosu na poznata standardna rasvjetna tijela (žarulja, neon, halogen i sl.)
* jaka svjetlost i velika svjetlosna iskoristivost
* višestruka funkcionalnost i izbor boja
* luksuzan i atraktivan izgled
* moderan, savremen dizajn
* neograničene mogućnosti izvedbe i dizajna
* garantirani vijek trajanja do 100 000 sati
* održavanje nije potrebno

više o LED diodama
Kao i sa svakim znacajnim otkricem na polju elektronike, tako je i sa LED diodama – teško da se moglo pretpostaviti koliku primenu ce ove svetlucave stvarcice imati. Danas, medutim, LED tehnologija ima znacajnu upotrebu, koja bitno menja neke poglede na svet elektronike.

LED tehnologija se bazira na hemijskim karakteristikama nekih poluprovodnih materijala da emituju svetlost razlicite dužine (boje), koja zavisi od materijala koji se koristi kada se elektricna energija propusti kroz njega. Ova konverzija elektriciteta u svetlost je veoma efikasna i prouzrokuje veoma malo zagrevanje, uz minimalan utrošak energije i veoma dug vek upotrebe. Razlicitim hemijskim procesima moguce je dobiti razlicit osvetljaj i ugao gledanja.

Pocelo je samo sa jednom bojom - crvenom (izuzetno amber ili žutozelenom) sa mogucnošcu da se prikažu uglavnom tekst i ogranicene animacije do maksimalno tri boje. Medutim, pronalaskom plave diode u Japanu 1994. godine - NICHIA Company, omoguceno je uvodenje RGB signala (televizijski signal), i dobijanje “realne slike”. Danas se proizvodnjom plave diode, osim NICHIA Co, bave još samo TOYODA-GOSEI u Japanu i HP u USA, a u novije vreme pridružili su im se u Koreji LG i SAMSUNG. 1995. godine NICHIA je razvila i novu zelenu diodu, Pure-Green, sa dužinom od 525nm mnogo kracom od do tada korišcene žutozelene. Prirodni prikaz 16 miliona boja sa dubinom od 10, 12 ili cak 16 bita po boji, najzad je mogao uci u upotrebu. LED je u tom segmentu potpuno potisnuo CRT tehnologiju koja je do tada držala to polje. LED tehnologija je bila prihvacena na polju elektronskih displeja. Konacno je postignuta mogucnost prikaza video zapisa istog kao televizijski, ali u outdoor okruženju, cime je postala neprikosnovena za outdoor medije.

Vrlo važan segment covekovih potreba je mogucnost dobijanja pravovremenih i tacnih informacija. To je neminovno dovelo do upotrebe ove tehnologije u sferi prenošenja informacija; preciznije - cim je shvaceno koliko su led diode kvalitetnije i intenzivnijeg osvetljaja, trajnije od standardnih svetlecih tela, jeftinije, koliko se njima lako upravlja, pa cak, i da je moguce povezati ih u sisteme, tim sistemima upravljati, i to kao jedinicama, blokovima ili grupama blokova! Naime, umrežavanjem ovakvih uredaja, ili grupa uredaja, moguce je upravljati njima iz jednog centra, pogotovu, ako znamo da je kompatibilnost sa postojecim vodovima (barem na železnici i u drumskom saobracaju) moguca. Danas je teško zamisliti, u razvijenom svetu, bilo koje javno prevozno sredstvo a da nije obeleženo na ovaj nacin. Autobusi, tramvaji, vozovi... na svakom od njih stoji po neki ovakav znak, piktogram ili tekst koji oznacava destinaciju ili neki drugi bitan podatak. Ovakvo obeležavanje je definitivno donelo mnoge prednosti. Moguce je promeniti broj na autobusu u trenutku kada on menja rutu, ili vreme polaska, dolaska itd. Ulice, putevi, železnice ili aerodromi su preplavljeni panelima sa led diodama, na kojima se smenjuju ogranicenja brzine, promene ili zabrane pravaca, ili obilaznice, semafori, trenutna upozorenja o opasnostima ... Naravno, sled dogadaja je potpuno logican - osim u saobracaj, LED tehnologija je ušla na stadione i sportske hale, a njenim povezivanjem sa racunarima, dobili smo mogucnost da pratimo trenutne promene rezultata, reklamne poruke i ostale podatke.
Moramo naglasiti da su se promenili i ostali parametri: mogucnost greške je svedena na minimum, ne gubi se vreme za odlaske i dolaske montažerskih ekipa, izbaceni su dodatni troškovi za promene natpisa ili simbola. Takode, nema potrebe za zastojima u saobracaju ili blokadama ulica za vreme dok se ovakvi radovi obavljaju. To sve je moguce obaviti iz jednog centra, uz maksimalnu kontrolu ovakvih uredaja. Ako sagledamo i viši nivo efekata upotrebe LED tehnologije, pa pokušamo da izracunamo koliko to smanjuje, osim onih direktnih, i one indirektne troškove koji nastaju u ovakvim situacijama, došli bismo do, verovatno, veoma interesantnih zakljucaka...
Moramo takode spomenuti i touch screen tehnologiju, koja se po svojoj prirodi uklapa i nadovezuje na upotrebu LED uredaja. Ova tehnologija je jedan od poslednjih koraka ka humanizaciji informacija. Na veoma lak nacin, potezom prsta po ekranu, imate neposredan pristup i mogucnost biranja vrsta i nivoa informacija. Drugim recima, nastala je citava grupa uredaja koji su opremljeni LED tehnologijom: informacioni LED paneli, tuoch screen paneli, sportski LED semafori, elektronske kursne liste, digitalni satovi i info displeji, promenljivi saobracajni LED znaci i saobracajni LED paneli.
Kao kruna ove tehnologije nastalo je nešto što ce se, u narednih mesec ili dva, pojaviti i kod nas.

Multimedijalni LED ekran
Multimedijalni LED ekran je sastavljen od svetlosnih tacaka koje su povezane u module. Jedan modul je sastavljen od 16x16 tacaka. Osnovu svetlosne tacke cini 4 ili 5 LED dioda: plava, zelena i dve ili tri crvene. Razmak izmedu svetlosnih tacaka oznacava rezoluciju ekrana, koja može biti u rasponu od 6 do 35mm. Ekran se sastavlja iz jednakog broja tacaka u horizontalnom i vertikalnom smeru. Mogu biti veceg formata i posebno su prikladni za prikazivanje animacija i video materijala. Usled velikog svetlosnog isijavanja LED dioda, ekrani su nesmanjene funkcionalnosti, bez obzira na uslove spoljašnjeg osvetljenja, cak i u slucajevima direktnog suncevog svetlosnog i toplotnog zracenja. Intenzitet osvetljenosti ekrana se podešava automatski, u zavisnosti od uticaja ambijenta. Upravljanje se vrši preko PC-ja, na NT Windows operativnim sistemima (ocekuje se razrada i za Apple platformu) do daljine od 100m. Ekrani omogucavaju prikazivanje pojedinacnih uzoraka, teksta, tacke, kako staticno, tako i dinamicno, kao i svih drugih grafickih zapisa u AVI formatu. Takode, postoji mogucnost preuzimanja i reprodukovanja zemaljskog, satelitskog, kao i drugih vidova ulaznih signala za prenos slike i zvuka. Velicina ekrana nije ogranicena, zahvaljujuci savremenim tehnickim i konstrukcionim rešenjima, tzv. inteligentnim modulima. Upotrebljavaju se kako u otvorenim, tako i u zatvorenim prostorima.

Tehnicke specifikacije:
Ugao gledanja (vertikalni/horizontalni) 75o / 120o
Frekvencija osvetljenja slike 50Hz / 100Hz
Ulazni napon 220 V
Potrošnja energije 30-120 W (crna / bela)
 

Mobilni LED ekrani
Multimedijalni (true color) ekran, veoma atraktivan segment proizvodnje Lea group, montira se na specijalno vozilo i služi za pracenje svih vrsta manifestacija, pogotovo na otvorenim prostorima. Izuzetno je pogodan za prikazivanje animacija i video slika. Takode, predvidena je mogucost pokrivanja manifestacija TV prenosima, koji se prate iz reportažnih kola, i ujedno služe za kontrolisanje LED ekrana.
Mogucnost paralelnog emitovanja zvuka i slike dovodi mobilni LED ekran u ravan sa klasicnom televizijom, cime se dobija novi medij - ulicna televizija poslednje generacije.
Karakteristike LED dioda su identicne kao i kod staticnih multimedijalnih LED ekrana, sa apsolutnom rezistentnošcu na direktno suncevo svetlosno zracenje. Jacina osvetljenosti ekrana se automatski podešava, u zavisnosti od osvetljenosti okoline.

 

 

 

 

 

 

 
Korisnici naših usluga
Vijesti
     • Nestaju zanati
  •  
O LED diodama
Zanimljivosti iz elektronike
 

 
| o nama | Proizvodnja | Servis | Rezervni dijelovi | Pomoć serviserima | Kontakti | Gdje smo |Naslovna|
 
Internet tim Šljivić elektronike 2007