Home / O nama / Proizvodnja / Servis /Komponente / Tehnicka podrska / Forum / Download/ Kontakt

Da li su bolji plazma ili LCD televizori?

EU ZATEŽE ENERGETSKI REMEN
Plazme nepoželjne u Evropskoj uniji

05.02.2009

Plazma televizori su veliki potrošači električne energije i vjerovatno je da će njihova prodaja biti ograničena direktivom EU-a
Tehnologija plazma televizora troši veliku količinu energije za prikaz slike; spominje se do četiri puta više od starih CRT televizora. Evropska unija, ovih dana pod velikim pritiskom, upravo zbog nedovoljnih izvora energije, najvjerovatnije će na proljeće donijeti direktivu kojom će ograničiti prodaju takvih televizora.

Sve države u Evropi se suočavaju s ogromnim povećanjem potrošnje električne energije u domaćinstvima, pa će se donijeti paket zakona kojima bi se korisnike prisililo na štednju. Na istom tragu je i zabrana klasičnih žarulja u korist energetski štedljivijih.

Televizori neće biti zabranjeni preko noći, već će se postepeno izbacivati s tržišta modeli koje odlikuje velika potrošnja. Očekuje se da će proizvođači pod pritiskom takvih zakona uložiti više truda u energetsku efikasnost svojih proizvoda, pa plazme neće nestati s polica trgovina, nego će jednostavno postati štedljivije.

Okt 08, 2007

1. Plazma skuplja , LCD jeftiniji
2. Plazma težinski-teža , LCD lakši
3. Plazma veći potrošač el.energije , LCD manji potrošač
4. Plazma ugao gledanja veći , LCD ugao gledanja manji
5. Plazma vek trajanja displeja (~ekran) 20-60.000.sati , LCD vek trajanja 60.000.sati -naviše
6. Plazma -izgorevanje piksela DA , LCD- NE
7. Plazma -svetlost prodire u susedne piksele-DA , LCD -NE
8. Plazma osvetljenost displeja manja , LCD osvetljenost displeja veća
9. Plazma kontrast u osvetljenoj prostoriji manji , LCD kontrast je veći
10. Plazma razmazivanje boja -DA , LCD-NE
11. Plazma slika "mekša" , prirodnija , LCD slika "~tvrđa" , izveštačena

Ovo su neke osnovne crte karakteristika ove dve tehnologije. U svakom pogledu prilikom gledanja analognog tv signala CRT-tv pobeđuje , sa jednom manjom manom ,a to je geometrija slike naspram plazma/lcd tv. Stavka 11. upoređuje odnosno daje zaključak krajnjih korisnika prilikom gledanja plazma/lcd tv. Većina krajnjih korisnika ako ih pitate bi se odlučili za kupovinu plazma televizora jer im slika na njima izgleda vernija i lepša.

Tehnologija i proces izrade plazma tv aparata je skuplji naspram lcd. Plazme dijagonale oko 50-60 inča (125-150cm) teže negde oko 70-80.kg. dok LCD takve dijagonale teže oko 40-50.kg. Potrošnja el.energije plazmi iste dijagonale je oko 400W , dok LCD troše oko 300W.
Na plazmi displej (ekran) nakon "odsluženog" roka trajanja je potrebno kompletnog zameniti,a i pre toga dolazi do postepenog propadanja , dok kod lcd displeja je potrebno zameniti "lampu-cev" koja je daleko jeftinija od celog displej panela i time joj se produži upotrebni vek. Kod plazme može doći i do "izgorevanja" fosfornog sloja (određenog broja piksela) na displeju usled dužeg "bombardovanja" (statične slike) istih IC zracima koje dovodi do povećanja temperature određenih piksela a time i dovodi do bržeg propadanja, dok kod lcd displeja ova pojava nije zastupljena.
"Dečije bolesti" ovih dveju tehnologija se odražavaju (između ostalih) u takozvanoj pikselizaciji slike , ali proizvođači svakodnevno usavršavaju ove proizvode i sve su bolji i bolji. Još samo da se emiteri udostoje da nas "usluže" slikom veće rezolucije pa da uživamo u njihovim blagodetima i da najzad kažemo: astalavista crt..

21/08/2006Iako se još proizvode i prodaju, klasični televizijski prijemnici, koji za ekran koriste takozvanu katodnu cev, postepeno odlaze u istoriju.

Potrošače sada privlače televizori nove generacije, sa ekranima sličnijim formatu bioskopskog platna i mogućnošću reprodukovanja slike visoke rezolucije. Takvi prijemnici zauzimaju manje prostora jer su pljosnati, pa mogu i da se okače o zid. Postoje dve, potpuno različite tehnologije, za proizvodnju ovih televizora - plazma i LCD - i potrošači su često u dilemi za koji da se odluče. Neko vreme plazma televizori imali su znatne prednosti nad LCD prijemnicima - bili su jeftiniji, imali su nešto bolju sliku i mogli su da se proizvode u većem formatu. Ali, stvari su se u medjuvremenu preokrenule, pa neki stručnjaci predvidjaju da će borba izmedju ove dve tehnologije biti slična nekadašnjoj borbi izmedju VHS i betamaks video kaseta, u kojoj je VHS nadmoćno pobedio. U slučaju televizora, ulogu gubitnika imaće izgleda plazma tehnologija. Eksperti se slažu da LCD ekrani postaju sve bolji, veći i jeftiniji, a osim toga troše znatno manje struje. S druge strane, plazma ekrani imaju tendenciju da zapamte sliku koja se dugo prikazuje, osetljivi su na promene temperature i, kako izgleda, traju nešto kraće. Ako to može da bude neki putokaz, japanska firma Soni već je obustavila proizvodnju plazma televizora, ali njeni konkurenti, Panasonik i Samsung, kažu da će za sada nastavi

 
 
 

   
| o nama | Proizvodnja | Servis | Rezervni dijelovi | Pomoć serviserima | Kontakti | Gdje smo |Naslovna|
 
Internet tim Šljivić elektronike 2007