Home / O nama / Proizvodnja / Servis /Komponente / Tehnicka podrska / Forum / Download/ Kontakt

 

U Appleu su uvijek veoma dobro znali promovisati svoje proizvode, a sa Iphoneom su pokazali da su zaista maheri. Kampanja koja je počela mjesecima unaprijed dovela je do toga da Iphone postane jedan od najiščekivanijih proizvoda godine. Prije desetak dana prodaja je počela, a redovi ljudi koji su dan-dva unaprijed već čekali ispred radnji najbolje pokazuje koliko je Iphone postao popularan, prije svega zahvaljujući marketingu. Čitav svijet je poludio.

I postalo je nemoguće pronaći bilo kakve IT vijesti na Internetu. Sve stranice koje se bave IT tehnologijom govore samo o jednom uređaju: iPhoneu

U kratkom presjeku novosti koje su se dogodile otkad je iPhone krenuo u prodaju, možemo vam reći da je do sada prodato oko pola miliona primjeraka, ali iPhonea na skladištu još ima, dakle ne bi se moglo reći da je sasvim razgrabljen.

Poslije inicijalnih oduševljenih reakcija, pojavili su se i prvi problemi. iPhone ima solidan broj početničkih propusta: na primjer, ugrađeni Bluetooth ne može se koristiti za spajanje s računarom, već samo s headsetom, ne postoji preglednik datoteka, a web preglednik ne omogućuje snimanje nikakvih sadržaja s Interneta na uređaj.

Takođe, neki su korisnici imali problema s aktivacijom uređaja, ali to je prije propust mobilnog operatera (u ovom slučaju, AT&T) nego Applea i iPhonea.

Sa druge strane, hardverski iPhone je prilično dobro napravljen, gotovo ga je nemoguće ogrepsti, a otporan je i na udarce. Sve u svemu, možemo pretpostaviti da će to biti odličan uređaj, ali će - kao i u slučaju prvih iPoda - biti potrebno pričekati drugu generaciju koja će ispraviti početničke greške. Spomenimo i glasinu koja kaže da će ovih dana biti predstavljena evropska verzija iPhonea koja će imati UMTS, a biće vezana na operatere Vodafone i T-Mobile, ali ponavljamo: zasad je riječ samo o nepotvrđenoj glasini.

Za one rijetke koji do sad nisu bombardovani informacijama o ovom uređaju donosimo kratak opis iPhonea.

iPhone objedinjuje u sebi tri uređaja - tri funkcije, funkciju mobilnog telefona, funkciju multimedijalnog plejera poput iPoda i funkciju univerzalnog internet komunikatora.

iPhone je zasnovan na OS X operativnom sistemu koji garantuje pouzdanost i stabilnost, kao i odličan interfejs i ukupni korisnički doživljaj, a uređajem se upravlja preko velikog 3,5-inčnog ekrana osjetljivog na dodir (nije potrebna stylus olovka). Pomenuti ekran je rezolucije 320 puta 480 piksela sa nevjerovatnom gustinom od 160 piksela po inču, što garantuje dobru čitljivost i najsitnijeg teksta, pa se tako cijeli Web sajtovi mogu pregledati u portrait orijentaciji.

iPhone je debljine samo 11,6 millimetera, čime se približio najtanjim telefonima na svijetu, ali je svakako sve nadmašio po funkcijama i mogućnostima. Teži samo 135 grama i ima ugrađenu 2-megapikselnu kameru, podržava 802.11b/g Wi-Fi i Bluetooth 2.0 standarde i quad-band frekvencije, ali za sada ne podržava 3G mogućnosti. Kapacitet baterije trebalo bi da ponudi 16 časova audio modu i pet časova u talk/video/browse režimu.

Od softvera tu su poznati OS X Safari Web browser koji omogućava pregled Web stranica u standardnom "punom" režimu umjesto WAP verzija, a u saradnji sa Googleom integrisana je Google Maps funkcionalnost koja omogućava korisnicima lociranje i pretraživanje objekata, ulica i adresa, te satelitske foto-snimke. iPhone, takođe, podržava i Dashboard widgete, koji korisnicima obezbjeđuju ogromnu bazu višenamjenskih widget dodataka, a preinstalirani su widgeti za vremensku prognozu i praćenje stanja na berzama.

iPhone se za sada prodaje u dvije verzije: jedna je sa diskom od 4 GB i košta 499 $, a druga sa duplo većim kapacitetom od 8 GB i košta 599 $.

Kupovina bilo kojeg od ova dva modela zahtijevaće i obavezni dvogodišnji ugovor sa Cingular telekomunikacionim provajderom koji će imati ekskluzivno pravo da distribuira iPhone na teritoriji SAD.

Naš komentar: bez komentara

 
Korisnici naših usluga
Vijesti
     • Nestaju zanati
  •  
O LED diodama
Zanimljivosti iz elektronike
 

 
| o nama | Proizvodnja | Servis | Rezervni dijelovi | Pomoć serviserima | Kontakti | Gdje smo |Naslovna|
 
Internet tim Šljivić elektronike 2007